2023: terugblik Wijnreis Zuidelijke Rhône

Gepubliceerd op 1 augustus 2023 om 11:06

Dag 1: AOP Vacqueyras

Domaine d’Ouréa (wijnbouwer Adrien Roustan)

Adrien Roustan is al jaren een revelatie in de appellatie Vacqueyras en maakt rijke en karaktervolle wijnen. De laatste jaren heeft hij zijn stijl aangepast en wat minder houtlagering ingebracht. Adrien heeft recent een volledige nieuwe infrastructuur gebouwd, maar ontvangt nooit groepen. Voor ons maakte hij een uitzondering.

Domaine les Ondines en Clos des Frères (wijnbouwer Jérémy Onde)

Jérémy Onde behoort tot de nieuwe generatie in Vacqueyras die de appellatie op een hoger niveau aan het brengen is. Samen met generatiegenoten trekt hij met succes aan de kar van de biologische wijnbouw binnen de appellatie. Zijn wijnen en deze van Clos des Frères (samenwerking met Erwin Devriendt) behoren de laatste 10 jaar tot de top van de appellatie Vacqueyras. Vandaag gaat Jérémy nog verder door zijn reconversie in de biodynamie. Hij beschikt heden over meer dan 100 schapen die hij moedwillig door zijn wijngaarden laat grazen met een verbazend effect op het terroirbehoud en de polycultuur op en onder het grondoppervlakte. Door zijn bescheidenheid zal je Jérémy nooit vinden in flashy magazines of evenementen, maar binnen de appellatie wordt hij door de kwaliteit van de wijnen en vooral als mens op handen gedragen.

Domaine Les Sang des Cailloux (wijnbouwer Frederi Férigoule)

Domaine Les Sang des Cailloux is het referentiedomein van de appellatie en vader Serge is een figuur die mede aan de basis ligt van het AOC. Vandaag neemt de zoon Frederi (Fred) het roer over en is zowaar nog meer bezeten van de wijnmicrobe. Behorend tot dezelfde generatie van Jérémy is hij ook een voorvechter van de biologische wijnbouw. Zijn wijnen zijn eleganter dan deze van zijn vader en het is altijd leuk die twee samen aan de degustatietafel te hebben. Ze zijn zo verschillend in alles, behalve over een maniakale drive naar kwaliteit.

Diner & degustatie met een verbroederingsceremonie van de Confrerie des Maitres Vignerons de Vacquyeyras met Commanderij Osiris-Gent van de Vlaamse Wijngilde in Chateau du Bois d’Arlène.

Philippe Bernard is de zoon van Jacky Bernard die tot voor kort de voorzitter was van de Vacqueyras-appellatie. Jacky is onverwacht op 7 januari op 68 jarige leeftijd overleden en was een shock in Vacqueyras. Philippe heeft dezelfde dynamiek en ondernemingszin als zijn vader en is één van de grootste particuliere wijnbouwers van Vacqueyras. Hij beheert twee totaal verschillende domeinen op een hoog niveau, waarvan Bois d’Arlène de meeste recente parel van Vacqueyras is geworden. De locatie is indrukwekkend waarbij tijdens de avond het domein ook kan worden bezocht.


Dag 2: AOP Gigondas

 

Domaine La Bouissière & Domaine Martinelle (wijnbouwers Thierry Faravel en Corinna Kruse)

Thierry Faravel is recent nog aanwezig geweest op een Osiris-degustatie met de twee domeinen. De reacties waren unaniem lovend en de wijnen stralen zekerheid, grote drinkbaarheid en finesse uit. Het zijn beide wijnbouwers die als een ‘huis van vertrouwen’ hun appellatie dragen. De wijnen van La Bouissère en Martinelle ontgoochelen nooit, ook in moeilijke wijnjaren staan ze als een huis. Dit zegt alles over de wijnbouwers zelf.

Domaine Santa Duc (wijnbouwer Yves Gras en Benjamin Gras)

Toen we met Osiris jaarlijks op wijnreis gingen en hebben we dit domein ook al eens bezocht in 2006. Toen was Yves Gras een topwijnbouwer met een eigenzinnige stijl en met uitgesproken meningen. We zijn nu 17 jaar verder en niets meer is als voorheen. Het karakter en de visie van Yves Gras zijn uiteraard nog steeds aanwezig, maar het domain heeft een complete wijziging ondergaan, Santa Duc is nu ook actief in Chateauneuf-du-Papes en vooral zijn zoon Benjamin drukt zijn stempel meer en meer op dit domein. Benjamin is Bourgondisch geschoold en heeft langdurig gewerkt bij Romanée Conti. Ook hier zie je een mooie verschuiving van de karaktervolle bewaarwijnen van vader Yves, naar de pure elegante finessewijnen van zoon Bejamin. Deze degustatie werd een openbaring. Speciaal voor ons deed hij zijn deuren open voor een groep.

Degustatie, rondleiding en Pique-Nic met charcuterie en kaas op Domaine de Piéblanc (wijnbouwer Matthieu Ponson)

De tijd staat niet stil. Ook niet in een aloude appellatie zoals Gigondas. Dit domein is er gekomen in 2021 en is splinternieuw. En wat voor een domein. Topwijnen, toplocatie en een stijl die velen zal bekoren. De eigenaars van dit domein zijn ook eigenaar van Domaine des Crêts (= Bourgogne, Macon) en dat zegt reeds veel. Eén van de verrassingen van deze vijfdaagse.

Domaine des Bosquets (wijnbouwer familie Brechet)

Toen we de beste Gigondassen hebben gepresenteerd bij Commanderij Osiris, was dit één van de laureaten. En dit was nog maar met hun generieke wijn. Hun topwijnen die parcelair zijn gemaakt behoren tot de beste van de zuidelijke Rhône, waarbij veel Chateauneufs verbleken. Het domein is prachtig gelegen op de hellingen van de Dentelles de Montmirail. Hun wijngaarden zijn ook daar te situeren. De familie Brechet is een naam als een klok binnen het vinologisch gebeuren van de Rhônevallei (waaronder als eigenaar van Château Vaudieu in Châteauneuf-du-Pape).

Nocturne onder de platanen van Gigondas met de keuken van Laurent Deconinck ( l’Oustalet) en de wijnen van de familie Perrin (Beaucastel)

Een uniek feest waar een topkeuken een duel aangaat met de gerenommeerde wijnen van Familie Perrin. Familie Perrin is niet alleen eigenaar van Château Beaucastel, maar bezit in bijna alle zuidelijke rhôneappellaties wijngaarden. Château Beaucastel is vandaag één groot bouwwerf en hetgeen ze daar nu aan het ontwikkelen zijn is ongezien in de regio. We moeten dus origineel zijn om de Perrinwijnen te strikken. Een nocturne in Gigondas is weinigen gegeven. Want ook de Gigondas van de familie Perrin is een prijsbeest. Het bijzondere aan dit feest, is het feit dat het volledig pleintje naast de Bistro van l’Oustalet voor ons wordt vrijgehouden om de intimistische nocture mogelijk te maken. Een unieke afsluiter van een bijzondere wijndag.


Dag 3: AOP Châteauneuf-du-Pape

 

Domaine de Nalys (wijnbouwer Familie Guigal)

Domaine de Nalys is een gevestigde waarde in de appellatie Chateauneuf-du- Pape en was voor een lange periode de oogappel van de verzekeringsgroep Groupama. Ondanks het feit dat dit domein over de beste en mooiste percelen beschikt van de appellatie, behoorden de wijnen niet tot de top van de appellatie. Daarin is nu verandering in gekomen. In 2017 kocht de familie Guigal (Marcel &c Philippe) het domein over en een indrukwekkend reveil ontwikkelde zich. Naast de bestaande 60ha heeft Guigal nog enkele prestigieuze percelen bijgekocht om de vier soorten Chateuneufs (Nalys & Saintes Pierres in rood en wit) op een nog hoger niveau te brengen. Binnenkort (volgend jaar) zal de volgende fase van de vernieuwing doorgaan, met de bouw van een volledig nieuwe chai. Het is duidelijk dat Domaine de Nalys bij de besten van de appellatie wil behoren. We kwamen nu nog net op tijd, nu de wijnen nog betaalbaar zijn.

Rondleiding en lunch op het Domaine du Grand Veneur (wijnbouwer Alain Jaume)

Het wijnhuis Jaume bestaat sinds 1826 en is gesitueerd op het grondgebied Orange (één van de vijf gemeenten binnen het AOC) en is ook een gevestigde waarde. Vooral Alain Jaume heeft het domein in een nieuwe kwalitatieve en kwantitatieve modus gestoken: nieuwe chai, moderne vinificatie technieken, grote investeringen in terroirdiversiteit (Ventoux, Cairanne, Rasteau, Lirac, Tavel, Gigondas en Vacqueyras, Saint-Joseph,..) en domeindiversiteit Domaine la Grangette (St-Joseph), Domaine du Clos de Sixte (Lirac) en Château Mazan (Vacqueyras). Uiteraard is Domaine du Grand Veneur gekend door zijn fluwelen chateauneufs in rood en wit. Modern gemaakte wijnen met grote drinkbaarheid. Alain Jaume is een zwaargewicht binnen de appellatie en is één van de bezielers van de afgescheurde syndicaat (2002) met de specifieke mitralefles. Hoewel Alain Jaume nog steeds stevig aan het stuur zit van het domein, zijn het vooral zijn twee zonen en dochter die de huidige exploitatie verzorgen in dezelfde lijn van hun vader. Een topdomein.

Domaine Albin Jacumin ( wijnbouwer Albin Jacumin)

In Châteauneuf zijn er verschillende stijlen van wijnen te verkrijgen, ook een beetje afhankelijk van het soort terroir waarop de wijngaarden zijn geplaatst. Dit wijnhuis heeft gekozen om zeer toegankelijke en fijne wijnen te maken, ver weg van de blockbusters die we vaak in de appellatie tegenkomen. Het is een 6 klein domein van 19ha Châteauneuf en 6ha Côte du Rhône, waarbij de eenvoud en eerlijkheid van de druif zo uit de fles springt. Geen cuvée specials of afzonderlijke parcelaire bottelingen, nee, hier komt alles harmonieus in één fles, zowel in rood en wit. De wijnen van Albin Jacumin zijn op jonge leeftijd zeer lekker en hebben een groot charmerend karakter. Een bescheiden domein die meer aandacht verdient.

Diner au Chateauneuf met de wijnen van Domaine de Cristia en Chapelle Saint-Theodoric. (wijnbouwer Baptist Grangeon)

De familie Grangeon is al meer dan 70 jaar actief in de regio, maar het is vooral Baptist Grangeon (samen met zijn zus Dominique) die er een enorme kwalitatieve swung hebben aan gegeven. Elk jaar staan de grenache gedomineerde wijnen van Domaine de Cristia aan de top. Het zijn wijnen die wat tijd nodig hebben en is zowat het tegenbeeld van Albin Jacumin. De rijke complexe Châteaneufs van dit domein vragen naar aromatische gastronomie. En dat gaan we ook doen samen met de wijnbouwer. In een gerenommeerd restaurant in Chateauneuf-du-Pape gaan we op een feestelijke manier een begeleide foodparing met zijn wijnen organiseren. Het feit dat Baptist Grangeon wordt geapprecieerd door zijn kundig werk in de wijngaard, werd hij ook aangesproken door een rijke Amerikaanse wijnfreak die eigenaar is van een groot zanderig perceel ter hoogte van ‘pignan’ (juist naast Rayas). Daar wordt de edele en verfijnde Chapelle Saint-Theodoric gemaakt. Deze wijn is bijna een look-a-like van Chateau Rayas (100% grenache) en is zeer zeldzaam. We slaagden er in ook zo’n fles op tafel te krijgen.


Dag 4: AOP Cairaine, Plan de Dieu en Roaix

 

Domaine Richaud te Cairanne (wijnbouwer familie Richaud)

De referentie en baanbreker voor de appellatie Cairanne (cru geworden in 2018) is Marcel Richaud. Een wijnmaker met een visie en een aparte stijl en die heel veel jongeren heeft geactiveerd en geïnspireerd. De wijnen van Richaud hebben iets extravant in hun finesse. Geen gastronomie zonder een fles Richaud. Vandaag staan zijn kinderen aan het stuur, maar aan schoonheid is niets ingeboed. Een must voor een liefhebber van rhônewijnen.

Domaine Galuval te Cairanne (verantwoordelijke Thomas Sisteron)

Dit domein kent een bijzonder verhaal en is de laatste jaren vaak van eigenaar gewisseld. Nooit een echte hoogvlieger geweest binnen de appellatie. Maar sinds een unie van wijnbouwers (fortuin gemaakt met Le Cellier des Princes) zich in 2017 over dit domein ontfermde met de specifieke aanpak van oenoloog Couzi, is dit domein met niets meer te vergelijken. Het domein is compleet vernieuwd en de stijl is bijzonder modern en artistiek. De wijnen zijn stuk voor stuk ‘smaakbommen’ waarbij de expressie van de druif en terroir in het extreme wordt gezocht. Zowat het tegenovergestelde van het Richaud, maar spectaculair lekker. Wijnen met volume en heel veel smaak.

In samenwerking met het syndicaat van de appellatie Plan de Dieu en Domaine Le Grand Retour: degustatie van de wijnen van verschillende wijnbouwers + buffet-grillade in de kelders van Le Grand Retour.

Voorzitter en wijnbouwer Alain Aubert was onze gastheer. Het fantastisch moment dat de wijnbouwers ons bezorgd hebben in Auberge du Pecheur in oktober 2022 bij de Baronie Gent van de Commanderie des Costes du Rhône zijn ze blijkbaar zelf niet vergeten en willen nu voor Commanderij Osiris is leuks terugdoen met verschillende wijnbouwers uit deze mooie appellatie. Vooral een moment waarop de liefhebber nog echt goede lekkere wijnen kan savoureren aan een ongelooflijke prijs/kwaliteit-verhouding. Dit werd een middagmoment onder het motto ‘fasten your seatbells’.

 

Openluchthappening met de wijnbouwers van Roaix met een bijzonder Chapitre van de Baronie Gent van de Commanderie des Côstes du Rhône ism Commanderij Osiris Gent.

Provenciaalse avonddiner met de wijnen van Cotes du Rhône Roaix bij kaarslicht. Wijnbouwster Elodie Balme was onze gastvrouw. Na wat rust na een bewogen middag, gaan we in stijl deze zeer gevarieerde wijndag afsluiten op een bijzondere manier. Onder de provenciaalse sterren gaan we een diner ‘en plein air’ organiseren, in aanwezigheid van talrijke wijnbouwers van de appellatie Côtes du Rhône Roaix. Om deze mooie avond nog meer aanzien te geven, zal een Chapitre worden georganiseerd, waarbij voorname wijnliefhebbers als ‘Chevalier van de Commanderie des Costes du Rhône’ zullen worden geïntroniseerd. Maar uiteraard stonden de verrassende wijnen van Roaix centraal.


Dag 5: Fête de vins in Vacqueyras

Repas gastronomique onder de platanen van Vacqueyras: eEen onmisbaar sluitstuk van het vinologisch gedeelte van onze wijnreis in de Rhône. Het werd iets bijzonders, want deze wijnfeesten op de Franse Nationale feestdag was aan zijn 50ste editie toe. Van 16u tot 20u kon men vrij doorheen de pittoreske straatjes van Vacqueyras kunnen flaneren waar meer dan 30 wijnbouwers in geïmproviseerde standjes hun wijnen presenteren. Hier kreeg je een totaal ander beeld van de appellatie Vacqueyras.

Om 20u3O startte ‘le repas gastronomique’ onder de platanen van de hoofdstraat in Vacqueyras. Deze 50jaar-editie werd op dit vlak bijzonder. We hadden voorbehouden plaatsen voorzien en we zaten met de groep samen. Het einde van dit feest was voor elkeen verschillend afhankelijk van elks uithoudingsvermogen afhangen. In ieder geval het perfecte sluitstuk van een prachtige vinologische week.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.