18/04/2024: Wine & Movie-experience met als thema: 'Onbekend Frankrijk deel 1'

Gepubliceerd op 19 april 2024 om 18:59

De avond bestond dus uit twee delen en het programma zag er als volgt uit:

19u stipt: ontvangst
19u10: start film
20u40: start degustatie
22u: uitbollen met een typisch Frans hapje gemaakt door Tamis Homekitchen
Einde: 23 u

Frankrijk = wijnland is een eufemisme van jewelste. Frankrijk is zowaar doorheen de recente wijngeschiedenis altijd de referentie geweest voor de wijnwereld. Maar het waren steeds ook de bekende wijnstreken die het voortouw namen. We gaan hier deze streken niet opsommen, want ze zijn alom gekend. Van de totaal van 850.000 ha wijngaard in Frankrijk valt ongeveer de helft in de hoogste kwaliteitscategorie AOP (het vroegere AOC). 1/3 van de oppervlakte van België is in Frankrijk aangeplant met wijngaarden. Veel belangrijker is de grote diversiteit aan wijnen die Frankrijk te bieden heeft, waardoor wijnland Frankrijk met geen enkel land ter wereld kan vergeleken worden. Frankrijk levert 3240 verschillende wijngebieden op de kaart. Vele vallen onder de 383 AOP’s en 75 IGP’s die Frankrijk rijk is. De rest vallen onder het label Vin de France. De bedoeling van deze degustatie is om de minst bekende AOP’s , de meest verrassende IGP’s en enkele rariteiten in Vin de France in de schijnwerpers te plaatsen, met het besef dat we mogelijks hier minstens drie avonden voor nodig hebben. Deze eerste degustatieoefening was de eerste aanzet voor mogelijks een vervolg voor volgend jaar.
Het werd vooral een zeer interessante prijs-kwaliteitsbeleving, waarbij de meeste wijnen kwalitatief niet alleen zwaar onderschat zijn, maar vooral plezant zijn voor de modale wijnliefhebber. We hebben er dan ook een plezante en onvergetelijke avond van gemaakt door enerzijds een grote diversiteit aan wijnen op de tafel te toveren, en anderzijds de avond te starten met een film ‘Vive la France’. Zo krijgt de tweede ‘wine & movie-experience weer vorm.

VIVE LA FRANCE

 

Muzafar en Feruz zijn twee brave schapenherders uit Taboulistan, een kleine staat in Centraal-Azië waarvan niemand het bestaan kent. Om wat bekendheid te verwerven op het internationale toneel beslist de president van het land om zich op het "publicitaire" terrorisme te storten en hij vertrouwt de taak toe aan de twee minzame herders. De missie waar alles om gaat: het opblazen van de Eiffeltoren. Maar alles verloopt niet zoals gewenst.

Van Corsica gaat het dan eerst naar Marseille, dan komen ze in Toulouse terecht en dan met de hulp van journaliste Marianne gaat het richting Parijs via kleine, pittoreske weggetjes. Onderweg overkomt hen natuurlijk van alles. Gaandeweg leren de twee Frankrijk en de Fransen beter kennen en alsook hier en daar de overvloedige wijncultuur.

Frankrijk en zijn inwoners worden serieus geparodieerd. Alle kleine kantjes van volk en land worden extra uitvergroot. De meeste zijn voorspelbaar en standaard. Maar ook de goede kanten van Frankrijk worden belicht, de joie de vivre en het lekker eten en drinken om er maar enkele te noemen.

Een komedie in de stijl van Louis de Funès. Een vleugje Borat er bij om het wat moderner te maken.


Overzicht van de ‘onbekende’ wijnregio’s op de degustatietafel

 

De keuze van de wijnen was voor deze eerste editie ‘onbekend Frankrijk’ niet evident. We hebben geopteerd zowel klassieke als onbehandelde paden te bewandelen. We hebben daarvoor ook partners aangesproken die de selectie ruimer hebben gemaakt. Portovino, Geovino en A Taste Affair en enkele schatten uit de persoonlijke wijnkelder zullen ervoor zorgen dat er 32 (!) wijnen werden gedegusteerd, waarbij een twintigtal rode wijnen en een 10tal witte wijnen de proeftafel sierenden.

Bij het gerecht van Tamis, werd verder gedegusteerd, omdat sommige wijnen wat tijd en zuurstof nodig hebben.
Tamara heeft een lamsstoofpotje voor ons gemaakt, verwijzend naar het geiten- en schapenvlees op Corsica, met Belgisch bio lamsvlees van bio boerderij De Vierklaver. En uiteraard een linzenschotel met geitenkaas. Iets typisch Corsicaans met producten van bij ons.

Onderstaand overzicht maakt duidelijk uit welke regio’s de wijnen kwamen en van waar de onbekende AOP’s en de verrassende IGP’s kwamen. Ze werden in 7 clusters ingedeeld en zo verschenen 20 ‘onbekende’ wijngebieden op de proeftafel:


Conclusies van deze wandel in onbekend Frankrijk

1. Voor de meeste proevers was onbekend Frankrijk niet echt onbekend. Vele geoefende proevers had reeds kennis van verschillende streken in de clusters. Toch waren de wijnen en de domeinen voor de meeste proevers een verrassing. Het feit dat wit en rood door elkaar stonden, dat er bewust grote leeftijdsverschillen binnen de clusters werd voorzien, dat er een grote diversiteit in stijlen werd gekozen, waar ook natuurwijnen hun plaats wisten in te nemen,… maakte de degustatie niet gemakkelijk maar wel uitermate controversieel. De meningen over de wijnen liepen dan ook zeer uiteen.

2. Bij de analyse van de lege flessen is duidelijk dat sommige wijnen veel geproefd en waarschijnlijk ook het best werden geapprecieerd. Lege flessen zeggen misschien nog het meest:

In rood:
a. Domaine Richeaume ‘Grenache’ 2020 (cluster 7)
b. Domaine de Vacceci ‘Granit’ 2020 (cluster 7)
c. Domaine les Creises ‘Les Brunes’ 2020 (cluster 6)
d. Domaine de Bouscassée ‘Menhir’ 2007 (cluster 2)
e. Domaine Gilles Bonnefoy ‘Dacite’ 2022 (cluster 5)

In wit:
f. Domaine Arretxea ‘cuvée Schistes’ 2021 (cluster 2)
g. Chateau de Gaure cuvée Macabeu 2005 (cluster 3)
h. Domaine du Paternel blanc de blanc 2015 (cluster 7)
i. Domaine des bérioles ‘tresaille’ 2022 (cluster 5)

3. Bij cluster 1 en cluster 4 werd er het minst herproefd en waren de restanten het grootst. Het waren dan ook geen gemakkelijke wijnen

4. De grootste naam op de proeftafel was ook de grootste ontgoocheling. Domaine de Trévaillon 2013 proefde groen en hoekig, en werd door weinig proevers geapprecieerd

5. Natuurwijnen blijven voor controverse zorgen. Ook op deze tafels stonden verspreid over verschillende clusters hier en daar een eigenzinnige natuurwijn. Ze vergelijken met normale (bio of biodynamische)) wijnen op dezelfde proeftafel is soms pijnlijk. En toch hebben er twee natuurwijnen de tsunami aan kritiek doorstaan: de gamay DACITé van Gilles Bonnefoy (cluster 5) en de KM31 2013 van Yoko (cluster 3). De meest ‘uitgespuwde’ en de meest bekritiseerde wijn was na Trévallion, de twee natuurwijnen van Farid Yahimi (Degré de liberté 2018 en Brutal rouge 2021: cluster 4).

6. Bij het hapje van Tamis, waren vooral de wijnen uit cluster 7 en cluster 2 bijzonder in trek.

Erwin Devriendt

 

Enkele sfeerbeelden:


Hieronder kan je het volledige verslag van deze 3de avond ook in PDF nalezen of downloaden en printen:

Verslag Van Het Derde Deel Van EWOP Onbekend F Rankrijk Docx
Word – 4,9 MB 14 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.