Clos des Frèr[es] is tegelijkertijd een delicaat als een krachtig product. De combinatie tussen finesse en structuur werd bewust gezocht. Geen houttoets, maar edel fruiten een aromatische toets van “garrigues” en lavendel zijn de bijzondere kenmerken van deze wijn. Ondanks zijn hoge alcoholwaarde en zijn grote souplesse, beschikt deze Vacqueyraswijn over een mooie harmonie tussen zuren en tannines.
In tegenstelling met de vigerende wijnen van de Vacqueyrasappellatie is hij zeer toegankelijk op jonge leeftijd. De rol en de “rondeur” van de oude cinsaultdruif maakt deze Vacqueyraswijn vrouwelijker. Het is een wijn met grote bewaarpotentialiteit. Indien je hem toch nu wenst te drinken moet je hem enkele uren vooraf decanteren, zodanig dat hij zijn huidige geslotenheid kan vrijgeven. Het is een warme charmerende wijn met een breed smaakspectrum. Geen alledaags product, maar een wijn om stevige gerechten te begeleiden.
Kenmerken
- Druiven: 50% grenache; 25% syrah en 25% cinsault. De wijnstokken zijn allemaal dertig jaar en ouder. De cinsaultstokken zijn echte “vieilles vignes” van 50 jaar oud.
- Rendement: voor de grenache en syrah schommelt het rendement ronde de 35hl/ha. Voor de oude cinsault werd er amper 20hl/ha gehaald; terroir 2,5ha
- Locatie van de wijngaarden: de wijngaarden waarvan de Cuvée J&E werd gemaakt, situeren zich op het plateau van de Vacqueyras-appellatie, wat de beste wijngronden omvat. Alle wijngaarden situeren zich op de wijngemeente Sarrians.
- Bodem: de bodemstructuur bestaat uit veel keien met een arme ondergrond van grint en kalk. Deze voor de wijnbouw edele bodemstructuur is uiterst geschikt voor de aanplant van grenache.
- Klimaat: deze wijngaarden gelegen op het plateau zijn onderhevig aan de positieve invloed van de mistral. Het klimaat is, vooral in 2001, uiterst warm en droog. Het vele zonlicht resulteert in zeer mooie suikerrijpe druiven. Voor het wijnjaar 2002 mogen we (uitzonderlijk) het tegenovergestelde verwachten.
- Productie: 5800 flessen
- Botteling: externe gesloten botteling op 19 oktober 2002
- Pluk: tussen 7 september en 14 september 2001
Vinificatie
- volledige ontristing van alle druiven;
- vinificatie per perceel;
- temperatuurbeheersing max 28° tijdens de gisting, fermentatie van twee weken;
- malolactische gisting november 2001;
- geen gebruik van onnatuurlijke gistcellen of toevoeging van suikers;
- zachte persing voor de vin de presse met membraanpers; enkel syrah werd gelagerd op twee jaar oude vaten gedurende 10 maanden;
- de wijn werd gevinifieerd in koelbare inoxcuves en in rust bewaard in geëmailleerde betonnen cuves gedurende een jaar;
- de assemblage geschiedde twee maand voor de botteling;
- lage sulfitering (0,2mg/l); een Ph van 3,2; alcohol 14,5%
Deze wijn werd in de wijnkelders van A. Jaume gevinifieerd te Châteauneuf-du-Pape.
Reactie plaatsen
Reacties