In navolging van onze uitzonderlijke ervaring rond de degustatie van de spätburgunders in Commanderij Osiris, is het logische gevolg dat wij deze lijn doortrekken in het kader van onze zoektocht naar de beste Duitse Rieslings. Op 14 maart 2012 werd een degustatieavond voorzien in Commanderij Osiris-Gent rond het thema ‘Duitse Riesling’. We gaan immers een speciaal artikel maken voor Ken Wijnmagazine die deze twee degustaties en de wijnreis zal bundelen. We moeten evenwel beseffen dat de beste rieslings zich in diverse Duitse wijngebieden bevinden en dat de wijnreis in tijd eerder beperkt wordt gehouden. We zullen dus rieslings missen uit de prachtige streken als Baden, Moezel, Rheinhessen, Nahe en de Pfalz. We gaan ons concentreren op drie mooie Duitse wijngebieden, die nauw aan elkaar zijn verbonden via de Rijn, zijnde: Ahr, Mittelrhein en Rheingau.
Binnen deze drie gebieden proberen we de beste wijnbouwers te bereiken.
- Ahr:
- Weingut Meyer-Näkel in Dernau
- Weingut Jean Stodden in Rech
- Weingut Deutzerhof in Mayschoss
- Rheingau:
- August Kesseler in Assmanshausen
- Peter Jacob Kühn in Oestrich-Winkel
- Robert Weil in Mühlberg
- Franz Künstler in Hochheim
- Georg Breuer in Rudesheim
- (weingut Schloss Johannisberg met restaurant + geschiedenis)
- Mittelrhein
- Weingut Toni Jost in Bacharach
- Weingut Ratzenberger in Steeg
Deze wijnbouwers behoren tot de top van Duitsland en beschikken over “Prädikat Adler” (= Verband Deutscher Prädikats und Qualiteitsweingüter)
Programma:
Donderdag 10 november 2011: Ahr
Vertrek om 7u aan Solidariteit voor het Gezin
11u30: wijnbezoek Weingut Deutzerhoff + kleine lunch op het domein
15u: wijnbezoek in Weingut Meyer-Näkel in Dernau
17u: wijnbezoek bij Jean Stödden in Rech
18u30: vertrek naar het Hotel Lochmühle in Mayschoss
20u avondlunch in het hotel
Vrijdag 11 november 2011: Mittelrhein
9u30: bezoek aan Weingut Toni Jost
11u: bezoek aan Weingut Ratzenberger
13u: vertrek naar de Rheingau met lunch in Weingut Schloss Johannisberg
16u: wijnbezoek aan August Kesseler in Rudesheim
18u: terug naar het hotel Krone Assmannshausen
19u: deelname aan een activiteit van de Glorreiche Rheingau Tage
Krone Winzer Party: een ietwat andere party met een jazz-arrangement, een walking diner en 8 deelnemende wijndomeinen
Zaterdag 12 november 2011: Rheingau
9u30: wijnbezoek aan weingut Peter Jacob Khün
11u: wijnbezoek aan Weingut Robert Weil
13u: vrije lunch in Mainz + vrije wandeling (korte rustpauze)
16u: wijnbezoek bij Franz Künstler in Hochheim
18u: terugkeer naar het hotel Krone Assmannshausen
19u30: deelname aan een activiteit van de Glorreiche Rheingau Tage
Riesling Giganten: een gala met vijfgangen menu, begeleid door de beste rieslings van diverse Duitse wijnbouwgebieden en voorgesteld door een gerenommeerde Duitse wijnsommelier Gerhard Becker
Zondag 13 november 2011: terugkeer
9u30u: bezoek aan weingut Georg Breuer in Rudesheim
11h30: vertrek naar België met een gastronomische stop in Koblenz bij chef Georg Gerhards
(Georg Berhards was de vroegere chef en eigenaar van het restaurant Historischer Weinkeller, maar heeft zijn restaurant volledig vernieuwd en is nu gesitueerd in de historische kern van Koblenz, dichtbij de prachtige samenvloeiing van de Moezel in de Rijn. Gerhards Genussgesellschaft im Blumenhof is één van de beste restaurants in Koblenz)
Overnachtingen:
1 nacht in de Ahr: Hotel Lochmühle in Mayschoss (donderdag)
2 nachten in de Rheingau: Hotel Krone Assmannshausen (vrijdag & zaterdag)
50ste breedtegraad
Een analyse van de fijnste rieslings en spätburgunders in noordelijk Duitsland leidt tot één conclusie: op de 50ste breedtegraad kan men wel degelijk superwijnen produceren. Sommige wijnbouwers nemen de klimaatsveranderingen aan om te beweren dat het in de toekomst nog interessanter wordt. De enorme diversiteit aan fijne rieslings en spätburgunders is zoals altijd niet alleen te wijten aan de grote geologische verscheidenheid, maar ook aan de grote impact van de wijnbouwer. Het is echt niet eenvoudig om in de regio van de Ahr, Mittelrhein of in de Rheingau aan wijnbouw te doen, waar de klassieke tractor van geen nut is. Hier kunnen enkele gedreven en gepassioneerde wijnbouwers de hoogste kwaliteit uit het terroir halen. De aangehaalde voorbeelden zijn maar een greep uit de noemenswaardige groep bestaande kwalitatieve wijnbouwers. Een bezoek aan deze drie mooie wijnregio’s zal je steeds met verstomming slaan. En neem het van ons aan, het zijn niet alleen de wijnen die je zullen verrassen.
De Ahr, hmmm jawel…..small is beautiful !
Nauwelijks 300 km rijden vanuit Gent en je komt in een opmerkelijk landschap. Wijnheuvels waar de leisteen in al zijn glorie present is, vallen meteen op. Hier start onze wijnreis. Dag 1 werd volledig gevuld met drie VDP-wijnbouwers: Deutzerhof, Jean Stodden en Meyer-Näkel. Laat één ding duidelijk zijn: zelden (nooit ?) proefden we zo ragfijne en lekkere pinot noirs buiten Bourgogne. Nauwelijks 520 ha over gans de regio. Ruim 85 % gereserveerd voor de spätburgunder. De leisteen doet hier zijn werk op hoog niveau. Lage rendementen en wijnbouwers met enkel kwaliteitsdenken scoren hier maximaal. Niet goedkoop. Maar waar is goede pinot noir dat wel ? Onze conclusie hier: Weingut Deutzerhof is goed, mist wel dat tikkeltje finesse.
Weingut Meyer-Näkel haalt ook hoge niveaus met zijn rode wijnen. Hier heeft vooral de cuvée ‘S’ (wat staat voor Selectie) ons bijzonder aangenaam verrast door zijn elegante fruitige toets (€29). De Spätburgunder Bad Neuenahrer Sonnenberg GG 2009 is een wijn met veel structuur en tevens een dosis elegantie om iedereen te kunnen charmeren. Een zeer mooie wijn met de fijne kantjes van de pinot noir sterk uitvergroot (€42).
Toppunt van finesse in de Ahr is enerzijds Weingut Nelles, die in de vergelijking met de pinot noirs uit Frankrijk (Bourgogne) de proef perfect heeft doorstaan (zie hiernaast) en anderzijds Weingut Jean Stodden, die jaarlijks erin slaagt een zwoele finesse te combineren met subtiele mineraliteit. Toch even stil blijven staan bij deze laatste omdat de atypische spätburgunder hier het dichtst staat bij de grote cru’s van de Bourgogne. Het is bijna onwaarschijnlijk te moeten vaststellen dat in dit meest noordelijk gelegen gedeelte van Duitsland zo fijne rode wijn kan gemaakt worden, waarbij de tannine noch groen of hard overkomt. Het talent van de wijnbouwer Stodden is daar uiteraard niet vreemd aan. Vanaf de instapwijnen van Weingut Jean Stodden merk je dat de spätburgunder een ongelooflijke finesse vrijgeeft. Voor amper 16 euro kan je hier de eenvoudige Spätburgunder van 2009 kopen. De wat langer gelagerde Spätburgunder JS 2007 (€16) heeft iets meer complexiteit en rondeur in de mond, maar scoort verrassend fris. Pas wanneer je bij Stodden de grand cru’s degusteert (in Duits: grosses gewächs) kan je bijna niet geloven dat je op de leisteenflanken van de Ahr zit te proeven. De Rosenthal Spätburgunder GG 2008 (€53) heeft een boeket van edele rozen en vloeit samen in de mond met cassistoetsen. Puur elegantie met een gigantische afdronk. De Herrenberg Spätburgunder GG 2009 (€65) is een superwijn waarbij de complexiteit je stil maakt. De kracht van deze pinot noir maakt duidelijk dat we hier minstens 5 jaar af moeten van blijven. De Spätburgunder Lange Goldkapsel 2006 (€69) blaast je weg van de finesse, terwijl er genoeg spanning in zit om een rijke menu er tegenover te stellen. Recentelijk heb ik een Spätburgunder Alte Reben 2005 (= vieilles vignes) van Stodden blind opgemaakt met vrienden en die dachten dat we hier te maken hadden met een Aloxe Corton Grand Cru. Meer hoeft er dus niet meer over gezegd worden, tenzij één minpuntje: deze wijn kost wel een pijnlijke 80 euro per fles. Dus ook op dit vlak verschilt deze top pinot noir niet met deze uit de Bourgogne.
De essentie van riesling in de Rheingau en de Mittelrhein
Wijnliefhebbers en geoefende proevers zijn het er vrij unaniem over eens: riesling is de fijnste, meest subtiele maar meteen ook de ‘moeilijkste’ witte druif op deze planeet. Het zou oorspronkelijk een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer variant. Duitsland en de Elzas zijn de twee Europese vertegenwoordigers met uitstekende condities om de druif optimaal te laten rijpen. Deze druif is pas laat rijp, eind september of begin oktober is geen uitzondering. Een goudgele kleur en soms kleine spikkeltjes op de schil. Met riesling kan je droge en elegante wijnen vinifiëren. Maar ook met zoete wijnen staat riesling bovenaan. Met geen enkele andere witte druif kan je zowel in droge versies als in zoete, een topwijn produceren.
De druivenstokken staan in onze twee regio’s (Mittelrhein en Rheingau) dikwijls tegen steile hellingen aangeplant. Hier vinden we de hoge kwaliteitswijnen (Duits: Spitzenweinen). Het is fascinerend om te ontdekken hoe een verschillende bodemstructuur deze druif op verschillende manier laat ontplooien. Leisteen, kalk, krijt, klei, leem……. Hier begint de complexiteit. Het maakt de druif daarom zo boeiend maar vraagt van de proever concentratie en training.
Riesling weerspiegelt dus duidelijk het terroir waar hij verbouwd wordt. Leisteen bodem levert heel strakke, mineralige wijnen, andere bodems (leem, klei-kalk) geven eerder volle, florale toetsen. Kenmerkende aroma’s zijn perziken en appel, citrusfruit, citroen, limoen, pompelmoes, passievrucht, citronella, munt, muskaat, kamperfoelie, brem, linde. Rijpere rieslings geuren naar honing.
En wat met die (typische ?) petroleum impressie ? Dit onderwerp alleen kan het thema zijn van een volledig artikel. In Tong-magazine (spring 2011) wordt op hoog niveau de analyse gemaakt. Wij stelden de vraag aan onze wijnbouwers ter plaatse. Hun conclusie is vrij unaniem: er is geen probleem met die olie-achtige toets (diesel, pétrolé) indien dit aroma slechts een fractie uitmaakt van het geurpallet. Een heel lichte pétrolé-toets is ok. Noem het dus geen fout, maar is ze té present bij jonge wijnen dan klopt het plaatje niet meer. Grote riesling hoeven dus niet noodzakelijk dit petroleum-kenmerk te hebben.
De riesling heeft kleine druifjes met vrij dikke schil in de vorm van compacte trossen met een korte steel, groen tot goud gekleurd. Riesling biedt bijzonder goed weerstand aan extreem lage temperaturen, en hij houdt van een koelere zone waar het langzaam rijpen het aromatische karakter benadrukt. Vergisten en rijpen in roestvrije tanks laat Riesling zijn fris en fruitig karakter behouden. Helder fruit en loep zuivere wijnen zijn het resultaat. Riesling is een druif voor een monocépage wijn. Hout is zinloos. Geen enkele andere druif laat het spel zoet-zuur zo mooi tot uiting komen.
Duitsland biedt uitmuntende voorwaarden voor onze druif. We zijn er ons van bewust dat ook in de Moesel, Nahe , Rheinhessen, etc…. evenzeer fijne expressies te vinden zijn. We concentreren ons op de droge rieslings (trocken) en verder op de twee meest noordelijke Anbaugebiete: Mittelrhein en Rheingau…….
Twee toppers uit de Mittelrhein
Het wijngebied van de Mittelrhein sterkt zich uit over de kronkelende heuvels langs de Rijn van Bonn tot Bingen en gaat quasi stijlvol en onzichtbaar over naar het wijnbouwgebied van de Rheingau. Koblenz is het middelpunt van deze wijnregio. Met zijn 440 hectaren is dit een vrij klein gebied. Impressionant zijn wel de heuvels langs de Rijn die tot 600 meter steil de hoogte in kunnen gaan. Vaak zijn de flanken ongelooflijk steil en het zijn juist op deze steile flanken dat de druiven hun gading vinden. Het moet een gigantisch klus zijn om hier aan wijnbouw te doen en het is dus niet verwonderlijk dat de wijnen niet goedkoop zijn. In vergelijking met de Rheingau is de Mittelrhein (onterecht) ondergewaardeerd en zijn de wijnen zeker betaalbaar. Bij een bezoek aan de Mittelrhein mag een bezoek aan Weingut Toni Jost en aan Weingut Ratzenberger niet ontbreken.
Weingut Toni Jost
Dit pittoresk gelegen wijndomein in het centrum van het wijndorpje Bacharach maakt zeer volle wijnen. Hier kan je reeds betaalbare lekkere rieslings kopen onder de 15 euro. Je moet bij Toni Jost toch bij de grand cru’s gaan (grosses gewächs) om de echte mineraliteit van de grote rieslings te vinden. De Riesling Walkenberg EG Walluf 2010 (€20,5) zit nog wat haaks in mekaar, maar de geweldige zuren en de pittige materie zijn dermate mondvullend dat we hier binnen enkele jaren iets unieks mogen van verwachten. De Riesling Hahn GG Bacharach 2006 (€ 22,5) heeft zijn jaren kunnen gebruiken om gigantische kracht van deze wijn mooi te laten versmelten met de mineraliteit van het terroir. De ondertoon van ananas houdt deze wijn jong en fris. Weingut Toni Jost maakt wijnen die pefect bij maaltijden passen. De mollige kant van hun rieslings is één van hun stijlkenmerken.
Weingut Ratzenbeger
Iets verder in de naburige gemeente Steeg ligt het Weingut Ratzenberger, pal naast een imponerende steil oplopende leisteenflank. Het rijhuis is zo goed als tegen en onder de rots aangebouwd en de wijngaarden kantelen zowaar tot in zijn achterkeuken. Jochen Ratzenberger is een echte terroirman en zijn wijnen weerspiegelen als geen andere de mineraliteit van de blauwe leisteenrotsen. De stijl van de rieslings van Ratzenberger is eerder strak, droog en ragfijn. De Steeger St.Jost GG 2009 (€19,6) is een expressieve wijn van pompelmoes, citroengras en vuursteen. De enorme complexiteit en zijn grote minerale bagage doet een groot bewaarpotentieel vermoeden. Bij wijze van proef deed Jochen Ratzenberger ons ook een oudere St.Jost proeven uit 2006 en het vermoeden werd bevestigd. Deze 2006 toonde nu rijpe gele appels zonder zijn finesse te verliezen. Deze wijn had niets van zijn complexiteit ingeboet. De Riesling Bacharacher Wolfshöhle GG 2009 (€24) bouwt verder op hetgeen we eerder proefden, maar met nog meer charmerende finesse. Deze wijn smaakt nu zeer droog. De vergelijking met de 2006 (€26) was opnieuw een bevestiging dat deze wijnen tijd nodig hebben. De Wolfshöhle 2006 was knapperig fris en had een enorm lange afdronk. Een echt grote riesling om uw vingers af te likken. We hebben Weingut Ratzenberger verlaten met het drinken van een Eiswein Riesling Bacharacher Kloster Füstental 2002 (€40 voor 0,375l) die absoluut niet zoet was. De fluwele lange afdronk had iets betoverends, waarbij enkel de onwaarschijnlijke zuren de herinnering bleef prikkelen. Een bezoek aan Weingut Ratzenberger verloopt totaal anders dan bij de andere Duitse wijnbouwers, waarbij netheid en ordelijke voorbereiding niet aan hem besteed is. Een losse degustatie bij Jochen Ratzenberger doet in een zekere zin nonchalant Frans aanvoelen.
Vijf toppers uit de Rheingau
De wijnstreek de Rheingau verschilt niet zoveel van de Mittelrhein omdat het zich ook aan de rijnvallei bevindt, tenzij dat de geografische diversiteit veel groter is. Ondanks het feit dat ook hier de wijnflanken nog behoorlijk aangrijpend zijn om te zien, zijn er aanleunende gebieden die veel vlakker zijn en minder onderhevig zijn aan de rotsondergrond van leisteen. Deze wijnstreek strekt zich uit over 3200 hectaren en wordt historisch gedragen door een paar oude kloosters die de aanleiding hebben gegeven van de wijnbouw aan de Rijn. Het Kloster Ebernach (waar ‘In de naam van de Roos’ werd verfilmd) en Schloss Johannisberg zijn mythische plaatsen met uitzonderlijke zichten over de heuvels van de Rheingau, die terecht als rieslingland wordt bestempeld. 79% van de aanplant is hier riesling, gevolgd door een bijna verwaarloosbaar deel van 12% spätburgunder. Jaarlijks worden in begin van november de Glorreiche Rheingau Tage georganiseerd, waar een reeks van aktiviteiten rond de plaatselijk wijn wordt georganiseerd. Wij waren in die periode aanwezig en konden op deze manier een hoop wijnen en wijnbouwers ontdekken.
Toch een selectie van vijf toppers die op vinologisch vlak sterk van elkaar verschillen en steeds een andere fijne toets aan de riesling weten te geven. Ze hebben telkens één zaak gemeen: zij zoeken alle vijf op hun eigen manier naar de grootste finesse in de rieslings.
Weingut August Kesseler
Op de rand tussen Mittelrhein en Rheingau in Assmannshausen ligt, achter het mooie hotel Krone (onze thuisbasis) en de spoorweg, in een klein weggestoken straat het domein van August Kesseler. Het perfectionisme van deze man was al meteen duidelijk vanaf het eerste telefonisch contact. Niets mag aan het toeval worden overgelaten. Door het feit dat we stipt op tijd waren op onze afspraak gaf hem positieve moed om ons heerlijk te ontvangen. August Kesseler is immers niet de man die zomaar volk over de vloer laat. Bij het proeven van zijn wijnen begrijp je onmiddellijk waarom. Hier is het een zegen om wijnen te mogen kopen. Ze zijn dan ook van uitzonderlijke kwaliteit. De autoriteit die deze man uitstraalt en de wijze waarop hij over zijn producten spreekt is aangrijpend. Het is nooit zo stil geweest tijdens een degustatie. Toen we begonnen met de Pinot Noir 2008 (€23) was meteen duidelijk op welk niveau we hier speelden. Deze dure ‘instapwijn’ was licht gekruid en had een zweem van molligheid, maar de fluwele fijne afdronk greep ons meteen naar de keel. De Pinot Noir 2009 (€40) was een fruitbom en onwaarschijnlijk geconcentreerd. De wat zoetgevoeligheid van deze wijn verdween heel gauw door de scheepslading fijne zuren, die deze wijn een groot bewaarpotentieel geeft. De cuvée Max (€60) was pure complexiteit en had een indrukwekkende diepgang dat weinig pinot noirs (of spätburgunders) kunnen bieden. Ook van de rieslings van August Kesseler wordt je stil. De Locher Schlossberg ‘Alte Reben’ 2009 (€27,5) heeft nu nog een zeer ronde pregnante smaak. Je voelt dat deze wijn nog moet openbarsten. De Riesling Spätlese Locher Schlossberg Alte Reben 2010 (€27,5) is een wijn die balanceert tussen mineraliteit en fruit (lichi en citrus). Deze jonge wijn heeft een gigantische structuur en zal pas binnen enkele jaren echt tot zijn recht komen. De riesling Rudesheim Berg Roseneck EG 2010 (€32,4) is een kanjer van een riesling. Afblijven en laten liggen is hier de boodschap, maar hier moet je verdorie karakter voor hebben. De wijnen van August Kesseler behoren tot de top van van de Rheingau, misschien wel van Duitsland.
Weingut Peter Jacob Kühn
Dit wijndomein ligt wat dieper in het binnenland. Hier is de Rijn visueel nergens meer te bespeuren. De andere geologie en de strikte biologische Steiner-aanpak, maakt dat de wijnen van Peter Jacob Kühn uit een totaal ander hout zijn gesneden. Dit wijnhuis beschikt over 8 verschillende ‘trocken’ rieslings, waarbij het niveau van de Riesling Hallgarten Hendelberg 2010 (€16,4) ons de eerste ontwapende rilling gaf. De Riesling Mittelheim St Nikolaus 2010 (€26) heeft ons echt bekoord door de impressies van steensap (vuursteen, leisteen, mineraliteit). Deze pure vinnige riesling toont veel potentieel, maar moet nu nog enkele jaren gerust gelaten worden. We konden ook nog een oudere millésime proeven, de Riesling Oestrich Doosberg 2007, waardoor dit domein ons opnieuw overtuigde van het enorme potentieel van deze wijnen. Bij wijze van curiosum werd ook de Riesling Amphore 2009 (€45) gedegusteerd. Deze wijn wordt op de oude manier gevinifieerd in klei-amforen. De wijn smaak totaal anders en heeft op het eerste zicht niets te maken met riesling. Het smaak groenig, muf en naar brandnetel, en heeft een zeer eigenzinnige lange afdronk. Voor liefhebbers waartoe ik niet behoor. Het wijndomein Peter Jacob Kühn maakt eigenzinnige rieslings met meer vlezigheid. Het zijn vaak charmante volle wijnen die iets losmaken bij de proever. Het zijn in ieder geval geen consensuswijnen.
Weingut Robert Weil
Ook wat dieper in het binnenland gelegen ligt het pittoresk wijndorpje Kiedrich, waar het imposant domein Robert Weil is gevestigd. Er moeten hier wat paleisrevoluties hebben plaatsgevonden, maar vandaag staat de zoon Wilhelm Weil aan het roer die zijn overleden vader heeft opgevolgd. Dit is gepaard gegaan met het kapitaal van een Japanse voedingsgigant, die nu 80% van de aandelen in bezit hebben. Dit heeft geleid tot grote investeringen, waardoor het weingut Robert Weil een zeer uitzonderlijk domein aan de Rijn is geworden. De combinatie tussen modernisme en authenticiteit is op dit domein sterk uitvergroot, alsof ze geen keuze kunnen maken. Terwijl de oude Duitse architectuur van het ouderlijk huis mooi werd gerestaureerd, wordt daarnaast (aan beide kanten) een hyper moderne ‘chai’ gebouwd en is de degustatieruimte eerder Japans geïnspireerd. De wijnen van Robert Weil balanceren ook tussen beide stijlen. De instapwijnen zijn zeer modern en uiterst toegankelijk gevinifieerd. De Kiedricher Riesling Trocken 2010 (€14,52) is een van de beste instapwijnen die we gedegusteerd hebben. Heerlijk mooi tropisch fruit met een strakke frisse aciditeit op de achtergrond. Het weingut Robert Weil ligt frontaal voor drie heuvels die de Klosterberg, de Turmberg en de Gräfenberg worden genoemd. De wijnen van deze drie ‘bergen’ zijn zeer verschillend. De Riesling Kiedrich Turmberg 2010 (€21,42) heeft ons aangegrepen door zijn elegantie met zijn gekende riesling-petrolan, terwijl de de Riesling Kiedrich Gräfenberg EG 2010 (€34,63) veel meer mineralen heeft en grote finesse uitstraalt. De wijnen van dit domein kunnen zowel commercieel als typisch worden bestempeld, maar zonder aan kwaliteit te moeten inboeten. Weingut Robert Wel is echt wel een bezoekje waard.
Weingut Künstler
Aan de zijrivier van de Rijn, de Main, ligt het dorpje Hocheim. Daar is het Weingut Künstler gelegen in een majestueus huis in typische Germaanse moderne stijl. Het gebied rond de Main behoort tot het meest zuidelijk gedeelte van de Rheingau. Een paar kilometer verder komt men de wijnregio Rheinhessen terecht. Dus hier opnieuw een andere geologische benadering in vergelijking met de drie vorige wijnbouwers. De Riesling Hochheimer Stein 2010 (€14,9) is een krachtig showbeestje met opzichtig fruit van pêche en citrus. Dezelfde wijn uit 2009 is veel diskreter en mineraler dan zijn jongere broer en daardoor veel fijner. De Riesling Hochheimer Domdechaney 2010 (€ 16,5) en de Riesling Stielweg 2010 (€16,5) zijn beide strakke frisse wijnen met het accent op aciditeit, maar komen nu zeer onevenwichtig over. Beide hebben een vrij korte afdronk en overtuigen niet echt. Dat kan niet gezegd worden van de ‘erstes gewächs’-wijnen. De Riesling Kostheim Weiss ERd EG 2010 (€20,5) is een vettige wijn met een lichte zoete toets. De mooie aciditeit van deze wijn geeft hem een mooie diepgang. De Riesling Hochheim Hölle EG 2010 (€27,5) is een ragfijne wijn met een zeer droge expressie. Een stevige riesling met grote bewaarcapaciteit. De Riesling Hochheimer Hölle Goldkapsel 2008 (€42) is een superwijn en hoeft geen franjes. Deze wijn moet bij iedere rieslingliefhebber in de kelder liggen. Een complexe wijn die alles in huis heeft. Weingut Künstler is een typisch Duits wijnhuis waar de wijnen de perfectie nastreven, de netheid de perfectie nastreeft en de ontvangst de perfectie is.
Georg Breuer
In het hartje van de Rheingau, te Rüdesheim, ligt het wijnhuis van Georg Breuer. Van buiten gezien zou je niet echt geneigd zijn om er een bezoek te brengen, maar eenmaal doorheen de winkel en voorbij de binnenkoer wordt je naar de magisch degustatiekelder gebracht. En daar krijgen de wijnen van Georg Breuer de waarde die ze verdienen. Georg Breuer is een dwarsligger in bij de VDP-wijnbouwers en heeft afstand genomen, om een terroirdispuut, van dit kwaliteitslabel. Het grote gelijk haalt Georg Beuer met de kwaliteit van zijn wijnen. Vanaf de basisrieslings zit het er meteen op. De Riesling Rüdesheim 2009 (€11,5) heeft een plezante neus van clementines en citrus en is zeer mondvullend. Zeer mooi voor een redelijke prijs. De Riesling Rauenthal 2009 (€11,5) is een bloemige riesling met een noisette ondertoon. Een atypische riesling die in de mond niet echt kon overtuigen. De Riesling Terra Montosa 2009 (€17) is een bijzonder exotische witte wijn met toetsen van gele appels. Een boeiende afdronk van honing en lactische aroma’s. Een wijn met veel charme en elegantie en is prijs-kwaliteit echt een topper. De Terra Montosa is een ‘blend’ van vier grand cru-wijngaarden, die ook als grosses gewäches afzonderlijk worden gevinifieerd: Nonnenberg (€34),Berg Roseneck (€29), Berg Rottland (€ 29) en Berg Schlossberg (€42). Deze vier ‘lagennamen’ zijn allemaal stuk voor stuk indrukwekkende wijnen op het niveau van finesse en afdronk. Het verschil tussen deze wijnen ligt hem in het subtiel spel in aciditeit en mineraliteit. De rieslings van Georg Breuer zijn sprankelend en fris, maar met een enorme bagage. De Rheingau bezoeken zonder een passage bij Georg Breuer zou echt een zonde zijn.
Reactie plaatsen
Reacties