22/2/2024: Wine & Movie-experience met als thema: ‘the old America and Bordeaux look-a-likes’

Gepubliceerd op 27 februari 2024 om 16:21

Programma:
19u start : Inleiding na ontvangst
19u10: degustatie van een paar top-chardonays uit Californië, met de kwestieuze chardonnay die in de film furore maakt
19u30: start film ‘Bottle Shock’
21u10: start vergelijkende degustatie van topwijnen : ‘old versus young Californië’
22u30: de avond wordt afgesloten met een bescheiden hapje.
23u einde

Op deze eerste avond waren 26 gelukkige aanwezigen die het stormweer wisten te trotseren. Vele proevers kenden mekaar niet en de introductie verliep kundig maar een beetje aftastend. Na de eerste drie (witte) wijnen en de toch significante film die elke wijnliefhebber moet gezien hebben, barste de degustatie van de rode wijnen uit tot een broeihaard van ontdekkingen en verontwaardiging in de positieve zin. Er werd stevig en grondig geproefd en het enthousiasme steeg met de minuten. De Amerikaans getinte hapjes waren een prettig sluitstuk van een geslaagde ontdekkingstocht van het beste dat Californië te bieden heeft.

De opzet van deze ‘wine&movie-experience' was meer dan geslaagd. De ontgoocheling was groot dat de 26 gelukkig geen voorrang gingen krijgen op de volgende EWOP-avond. Het spel van de shortlist zal eerlijk worden gevolgd.

Maar de eerste EWOP-avond heeft er niet alleen voor gezorgd dat gepassioneerde proevers elkaar leerden kennen, maar ook van gedachten konden wisselen. Daarvoor was deze Californische avond de ideale starter.

Deze degustatieavond stond in teken van een echt gebeurd verhaal. De Britse wijnjournalist Steven Spurrier (overleden in 2021) had het ooit aangedurfd om de Franse topwijnklasse uit te dagen door in 1976 in Parijs een vergelijkende degustatie te organiseren tussen de beste wijnen uit Bordeaux met deze uit Californië. Iedereen lachte hem uit, tot de resultaten de wijnwereld  met verstomming heeft verrast. Dit feit heeft de perceptie van nieuwe wereld wijnlanden compleet doen veranderen. Dit heeft ook de hegemonie van de grote Bordeauxkastelen sterk genuanceerd.

Daarover werd een boeiende film gemaakt, Bottle Shock, die werd bekroond als beste film in het Sundance Film Festival in 2008, met de gevierde acteur Alan Rickman in de hoofdrol. Het gaat over het echt gebeurd verhaal van Chateau Montelena, waarvan hun chardonnaywijn de grootste Franse chadonnays wist te kloppen op een groots opgezet degustatiemoment in Frankrijk in aanwezigheid van de voornaamste autoriteiten in culinair en wijnkundig Frankrijk. De chardonay 1973 van Chateau Montelena werd hoger gescoord dan bijvoorbeeld de Meursault Charmes van Roulot, de Beaune Clos de Mouches van Joseph Drouhin, de Batard-Montrachet van Ramonet en de Puligny-Montrachet LesPucelles van Leflaive.

Ook in rood werd Napa de grote overwinnaar met de Stag’s Leap cabernet sauvignon. Ook deze wijn stond voornaam in de degustatie in zowel als wit als rood.

Tijdens deze degustatie gingen we ook dieper in op het verouderingspotentieel van grote Californische wijnen. We gingen de beste en mythische wijnen van Californië niet uit de weg.

We begonnen met drie witte chardonnay’s:

De witte Monticello van 22 jaar oud was beste de verrassing van de avond. De mooie zuren en de rijke body van de wijn bleef bij iedereen hangen. De Montelena was de meest bourgodische met frisse zuren en chardonnay die delikaat in de mond lag. De twee jonge chardonnay’s toonde hoe mooi de nieuwe generatie Amerikaanse wijnbouwers het hout beter weten te metriseren.

Het was een mooie inzet om de film te introduceren.

Na de film werde de degustatietafel ingedeeld in twee delen: een fractie van oude rode californische topwijnen en de een fractie van recente californische topwijnen:

Voor de line-up van de oude rode:

De line-up van het jonge gamma:

  • Wijn 15: Stag’s Leap Hand of Time Red Blend 2019
  • Wijn 16: Stag’s Leap Artemis 2020
  • Wijn 17: Dominus Estate 2020
  • Wijn 18: Caymus Special Selection 2018
  • Wijn 19: Opus One 2019

Op één fles na (de Flora Springs 1989 had kurk) waren alle oude knarren nog steeds alive and kicking. De uitschieters waren de Stags’ Leap 1992, de Frog’s Leap 1988 en de Joseph Phelps 1993. Sommige oude Califonische wijnen hadden wel hun beste tijd gehad. Van het jonge gamma waren vooral de Opus One en de Caymus van uitzonderlijke kwaliteit, waarbij de Caymus door iedereen als vrij uniek werd beoordeeld.

De opzet van de degustatie was geslaagd. Dat Californische wijnen tot de top van de wereld kunnen behoren, heeft deze tasting wel degelijk bewezen. Dat ze dan ook nog over een mooi verouderingspotentieel beschikken werd hier ook bevestigd, waarbij toch de boodschap is ze niet ouder te laten worden dan 20 jaar. De uitzonderingen bewijzen ook hier andermaal de regel. Wanneer je dan de logica van de prijssetting aan de kwaliteit van de wijnen koppelt, dan valt dit toch enigszins tegen. Daarom zijn deze degustaties ook verhelderend.

Hieronder enkele sfeerbeelden:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.